Je sensitiviteit als kracht
Wat is dat, hoog sensitief zijn (zoals HSP en HSS)?
Wanneer je hoog sensitief bent, dan komt alles meer of harder binnen dan bij andere mensen. Geluiden, licht, de energie en sfeer die er om je heen is. Dat kan echt een last zijn. Je neemt subtielere nuances waar in alles, dus ook in de lichaamstaal en stemmingen van anderen, de muziek die je hoort of de energie van iemand in je omgeving. Je bent gevoeliger dan anderen. Mogelijk ben je zelfs helderziend of helder voelend. Zie of voel je dingen heel helder. Je weet gewoon dingen, wat er nodig is, of wat een ander voelt.
Rust
In wezen wil je rust. Rust in je hoofd. Vrij zijn van alle prikkels om je heen. Misschien zoek je vaker dan anderen de natuur op, of vind je het fijn om in een stille ruimte te zitten, of een kleine ruimte zoals het toilet, of auto. Zodat je even bij kan komen van al die prikkels. Herken je dit? Dan ben je hoog sensitief.
Klacht of kracht? Sensitief zijn is ook fijn 🙂
Je sensitiviteit kan een last zijn, maar het kan ook een lust zijn. Je ervaart alles meer in de diepte, het leven is daardoor rijker. Je hebt een diepe verbinding met anderen. Je voelt die fijne sfeer van de natuur gemakkelijk en alle kleuren in de natuur zie je helderder. Je kan daardoor een diepe ervaring van ‘verbinding’ hebben. En dit geldt ook voor muziek, een ballet of optreden, dit ervaar je ook dieper, tot in je vezels. En dat kan heel bijzonder zijn. Oftewel, sommige prikkels vind je fijn en andere prikkels heb je last van, worden al gauw te veel en je raakt overprikkeld.
Hoe kun je als HSP-er omgaan met de prikkels om je heen?
Het zorgen voor jezelf en je energie is voor hoog sensitieve mensen (HSP Highly Sensitive Person) heel belangrijk. In wezen moet je als HSP-er leren om ‘Ja’ en ‘Nee’ te zeggen, op tijd je rust te nemen en vooral onderscheid te houden tussen wat van jou is en wat van anderen is. Te leren wie jij bent, hoe je eigen wezenlijke energie is, zodat je het verschil beter herkent met de wereld om je heen, zoals de energie van anderen en hun verwachtingen en normen en waarden. Dit kun je leren. Je kunt leren hoe je bij jezelf blijft in het contact met anderen en de wereld om je heen. En dat je je niet laat afleiden of laat leiden door de prikkels om je heen. Dat je rustiger wordt in jezelf.
Misschien ben je iemand die steeds prikkels zoekt
Sommige sensitieve mensen ervaren hun sensitiviteit op een andere manier en zoeken juist sensaties op. High Sensation Seekers (HSS). Je bent dan ook hoog sensitief, maar je zoekt juist prikkels op. Bewust, of onbewust. Je hebt een grote behoefte naar interne en externe stimulansen. Of dit nu spannende en actieve sensaties zijn, zingeving, of liefdevolle en rustgevende sensaties. Je verveelt je in ieder geval snel, je houdt niet van sleur en zoekt graag kicks op. Je bent veel op zoek naar vernieuwing en verandering. Daarom zoek je intense ervaringen, zodat je een diepe en intense gevoelservaring hebt.
Op zich heel fijn, maar vaak ook is het geboren uit een diepe onrust. Je sensitiviteit en de drang naar prikkels nemen je over. Je sensitiviteit maakt dat je je onrustig voelt. Je kan niet stil zitten, even ‘geen doel’ hebben en je vervelen vind je vervelend. Het leven is anders saai. Dit gevoel probeer je dan te vermijden en je denkt ‘prikkels’ nodig te hebben… Wie is hier nog de baas? Jij of je gevoelige aard?
In wezen…
In wezen wil je rust. Als sensitief mens wil je rust in je hoofd en rust in je lichaam. Een diep vertrouwen om er gewoon te zijn, dat het leven voldoende is zoals het is en dat je voldoende bent zoals je bent, zonder dat je zinvol of nuttig moet zijn.
Wil je meer weten over de lessen bij S-Sent Leven in essentie, dan kun je kijken bij de cursus hoog sensitiviteit. Dit is de link: https://www.s-sent.nl/new/hoog-sensitiviteit/.
Tijdens die lessen werken we één-op-één, zodat we heel precies helder krijgen wat de bron is van je hoog gevoeligheid en hoe jij daar mee om wilt gaan. Wat de kracht is van jouw sensitiviteit, wat jouw valkuilen zijn en hoe je om wilt gaan met je sensitiviteit en alle prikkels om je heen.
Annelita Reinders MSc
S-Sent, Leven in essentie